Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Asser moslims vragen om eigen begraafplaats

Hoog tijd dat Assen een begraafplaats voor moslims krijgt. Dat schrijft Faris Alwasity, voorzitter van de Iraakse vereniging uit Assen en omgeving, in een brief aan B en W.

Hij overhandigde de brief zaterdag aan de Asser politiek. Die was aanwezig bij ‘De Politieke Ontmoeting’, een bijeenkomst waar niet-westerse gemeenschappen in Assen en raadsleden elkaar ontmoetten met als doel de relatie tussen beide te verbeteren.

Een groot deel van de moslimgemeenschap in Assen woont al zo’n vijfentwintig jaar in de Drentse hoofdstad. Dat geldt ook voor Alwasity. Zijn kinderen zijn hier geboren. Hij zou graag zien dat alle moslims op de islamitische wijze in Assen begraven kunnen worden.

Aan zo’n islamitisch graf zijn wel een aantal wetten en regels verbonden. Het moet bijvoorbeeld een eeuwigdurende rustplaats zijn en moslims mogen niet tussen niet-moslims begraven worden. Ook moet de overledene met het gelaat naar het oosten liggen. „Als iemand nu overlijdt, wordt het lichaam noodgedwongen naar ons vaderland gestuurd”, vertelt Alwasity. „Dat is erg duur en we kunnen daar niet voor het graf zorgen. Vroeger hadden wij nog het gevoel dat we ooit terug zouden gaan naar ons vaderland, maar dat gaat niet meer op.”

Dat Assen geen islamitische begraafplaats heeft, is ronduit opmerkelijk, vindt PvdA-raadslid Luc Rengers. „Assen heeft een Joodse begraafplaats, een Armeense, et cetera. Maar geen Mohammedaanse, terwijl die gemeenschap ook nog eens een van de grootste én oudste in Assen is. Alleen de Iraakse gemeenschap bestaat al uit zo’n achthonderd mensen. Daarnaast hebben vrijwel alle steden in Nederland een moslimbegraafplaats. Groningen bijvoorbeeld ook. Het zou er gewoon moeten zijn, omdat het zo hoort.”

Rengers nam de brief die Alwasity namens de gemeenschap schreef zaterdag in ontvangst en beloofde hem zo snel mogelijk aan het college van B en W te overhandigen. Als raadslid staat hij in elk geval welwillend tegenover het verzoek.

 

BRON: http://www.dvhn.nl/drenthe/Asser-moslims-vragen-om-eigen-begraafplaats-22963301.html