BIBIN


Bijzondere Islamitische Begraafplaats In Nederland

Nieuws

Krijgt Zuidlaren de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa?

21 januari 2019

De grootste islamitische begraafplaats van West-Europa moet in Zuidlaren komen. Dat wil de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN).

Op de begraafplaats van 5400 vierkante meter moet ruimte komen voor 1400 eeuwigdurende graven. ,,Hiermee is deze begraafplaats (naast Groot Brittannië) de grootste Islamitische begraafplaats van West-Europa’’, stelt BIBIN. De stichting wil de particuliere begraafplaats Lits de Fenix (bedden van de wederopstanding) in Zuidlaren overnemen.

Bijna rond

Stichtingvoorzitter Hamed Amrino zegt bijna rond te zijn met eigenaar Floor van Randen. ,,We hebben nog een jaar de tijd om financieel rond te komen. Dat gaat ons lukken. Ik verwacht zelfs al binnenkort.’’

Op de eigen website doet de stichting voorkomen alsof alles definitief is. ,,De eerste begraafplaats van BIBIN is een feit’’, staat er. Van Randen reageert terughoudend. ,,We zijn al meer dan twee jaar in gesprek. Eerst maar eens boter bij de vis.’’

Amrino: ,,Natuurlijk zijn we pas echt eigenaar als we betaald hebben. Maar nogmaals. Ik verwacht dat we heel binnenkort rond zijn.’’ Het geld wordt volgens de voorzitter bijeengebracht door particulieren en Nederlandse verzekeringsfondsen. ,,Er is geen sprake van Turks of Arabisch geld. We gaan niet met buitenlandse geldschieters in zee.’’

Geen bezwaren

Amrino verwacht verder geen problemen. Eerder al liet het college van B en W van Tynaarlo weten dat er planologisch geen bezwaren zijn tegen de plannen van BIBIN om Lit de Fenix naar islamitische standaarden her in te richten. ,,Met de heer Van Randen zijn we notarieel overeengekomen dat wij de begraafplaats overnemen.’’

Ook vanuit de buurt verwacht de stichtingvoorzitter geen problemen. ,,Het wordt een begraafplaats waar mensen conform de islamitische rituelen begraven worden. Hoe het er uit komt te zien? Ongeveer zoals een militaire begraafplaats: gras, groen en met uniforme gedenkstenen. Er komt geen minaret of gebedshuis. Op de vrijdagen zijn er geen oproepen tot gebed. ’’

BIBIN werkt samen met andere islamitische organisaties als FIO, de Federatie Islamitische Organisatie Den Haag. FIO is een Haagse koepelorgaan van 20 islamitisch-Nederlandse organisaties.

Vijf islamitische begraafplaatsen

De stichting richt zich met de begraafplaats in Zuidlaren vooral op moslims uit het Noorden en Oosten van Nederland. ,,We willen in Nederland vijf islamitische begraafplaatsen. Behalve in Drenthe één in Noord-Holland, één in Zuid-Holland, één in het midden en één in het Zuiden. We willen een landelijke dekking realiseren’’, stelt Amrino: ,,De behoefte om in Nederland begraven te worden neemt toe.’’

 

BRON: https://www.dvhn.nl/drenthe/Zuidlaren-moet-grootste-islamitische-begraafplaats-West-Europa-krijgen-23895785.html

Laatste rustplaats voor islamieten in Zuidlaren

21 december 2018

ZUIDLAREN – Een van de grootste islamitische begraafplaatsen van West-Europa komt mogelijk in Zuidlaren te liggen. Op een stuk grond aan de rand van het Drentse dorp moet straks plaats zijn voor 1400 eeuwigdurende graven. „Mooi toch dat die mensen hier straks een plekkie hebben?”

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) wil de particuliere begraafplaats Lits de Fenix overnemen. De nieuwe laatste rustplaats moet Ryjad al Jannah gaan heten. De rustplaats zal veel weghebben van een militaire begraafplaats, zegt voorzitter Hamed Amrino: „Een mooi grasveld met witte paaltjes met daarop de naam van de persoon die overleden is. Niet meer en niet minder. Het mag geen tekenen van rijkdom en weelde vertonen. Het moet er sober uitzien.”

Op het beoogde terrein komen maximaal 1400 graven op een oppervlakte van 5400 vierkante meter. BIBIN hoopt zo snel mogelijk graven te kunnen verkopen, zodat de grond daadwerkelijk kan worden aangekocht, want zover is het nog niet. De partijen zijn ruim twee jaar in gesprek, vertelt Floor van Randen. Hij is al jarenlang eigenaar van de grond van de begraafplaats, die naast zijn ouderlijk huis ligt. „Al in de jaren zestig moest het een begraafplaats worden volgens het gemeentelijk bestemmingsplan. Ik heb daarna meerdere voorstellen gedaan, maar die andere plannen haalden het niet. Toen mijn moeder overleed, heb ik er inderdaad maar een begraafplaats van gemaakt.”

Urn

De as van zijn moeder ligt in een urn die in een boom staat, terwijl zijn zus in een bovengrondse sarcofaag is bijgezet. Tot dusverre is er niemand bij gekomen. Bovendien heeft Van Randen veel moeten investeren in de schutting, toegangspoort, het schuurtje en een chalet op het terrein. „Ik woon in Amsterdam en vind het wel zo fijn om niet dezelfde dag terug te hoeven rijden.” Daarom staat hij open voor verkoop. „Ik hoef niet zo nodig, de islamitische stichting wel.” Hoewel de onderhandelingen volgens Van Randen nog niet het einde naderen, heeft BIBIN inmiddels toegang tot de begraafplaats.

Inwoners verblikken of verblozen niet bij het nieuws dat hun dorp, dat eveneens ruimte biedt aan een algemene en een Joodse begraafplaats, ook een islamitische laatste rustplaats krijgt. „Ik vind het allemaal goed”, zegt bloemist John Stensen. „De gemeenschap hier is heel open. Die ligt daar niet wakker van hoor.” Of hij er als bloemist rijker van wordt, durft Stensen niet te zeggen: „Geen idee of bloemen gebruikelijk zijn op islamitische begrafenissen.”

Moslims
Peter Volten (52) is al 33 jaar beheerder van de algemene begraafplaats De Walakker in Zuidlaren. Het kerkhof grenst aan de akkers met uitzicht op de Hondsrug. Volten vraagt zich af of een dergelijke begraafplaats in Zuidlaren wel ’gaat lopen’. „We hebben niet zoveel moslims in de gemeente”, weet hij. Op De Walakker liggen er in elk geval geen. „Ik zou eerst op cursus moeten om te leren hoe dat gaat. Natuurlijk sta ik er voor open. Het is toch mooi dat die mensen ook een plekkie hebben?”

Uitvaartorganisatie Monuta ziet de behoefte voor islamitisch begraven in Nederland toenemen. Kiest de oudere generatie ervoor begraven te worden in de streek waar ze zijn opgegroeid, hun kinderen hebben veel vaker hun leven in Nederland opgebouwd en willen dus hier begraven worden, signaleert Monuta. BIBIN-voorzitter Amrino vult aan: „De integratie is rond als moslims in Nederland begraven kunnen worden. Dat is het laatste deel van de volledige integratie dat nog miste.”

BRON: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2874115/laatste-rustplaats-voor-islamieten-in-zuidlaren