Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Driedaagse tv-inzameling voor islamitische begraafplaats in Zuidlaren

Om een enorme islamitische begraafplaats in Zuidlaren te realiseren, wordt een grote inzamelingsactie onder de islamitische gelovigen gehouden. De initiatiefnemers zijn ambitieus: het moet de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa worden.

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor het internetkanaal Islaam TV.

Vorig jaar is er een inzameling gehouden door de ‘witte moskee’ in Groningen voor het bijeenschrapen van fondsen voor de nieuwbouwplannen. Dat verliep toen via HudaTV. Het Groninger moskeebestuur claimde 1,2 miljoen euro bijeen te hebben gebracht, mede dankzij de donaties. Ondanks dat er een groot bedrag is ingezameld, is er nog niet met de bouw begonnen.

De inzamelingsactie voor de begraafplaats in Zuidlaren is georganiseerd door de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (Bibin).

De actie wordt drie dagen lang – 24, 25 en 26 mei – live uitgezonden op het internetkanaal. Islaam TV werkt mee aan vele geldinzamelingsacties. Veelal zijn het dagenlange marathonuitzendingen, te volgen via Facebook, waar imams gelovigen oproepen tot donaties. De toegezegde donaties verschijnen rechts in beeld tijdens de uitzending. Dat oogt transparant, maar controle of de toegezegde gelden écht worden overgeboekt, is moeilijk.

Vergevorderde plannen

Bibin-voorzitter Ahmed Amrino heeft al vergevorderde plannen hoe hij met behulp van het islamistisch-orthodoxe internetkanaal een succes kan maken van de inzameling. Hij wil geen imams achter een tafeltje – de gebruikelijk vorm – maar workshops live streamen vanaf de dodenakker in Zuidlaren. „Uitleg over het delven van een graf of de dodenwassing, waarbij kijkers live vragen kunnen stellen.” Maar de uiteindelijk vorm staat volgens hem nog niet definitief vast.

Dat de grond in Zuidlaren nog steeds niet in bezit is van Bibin, hoeft volgens voorzitter Amrino geen bezwaar te zijn. „De eigenaar heeft ons een deadline gegeven van 1 oktober, dan moet het volledig zijn betaald.”

Amrino wil niet zeggen hoeveel de grond kost of hoeveel geld is gemoeid met de beoogde bouw van een kleine aula en een kantoortje op het terrein. Het ontwerp daarvan is nog onbekend. Van een aanvraag voor een bouwvergunning is nog lang geen sprake, aldus Amrino. „Maar het wordt geen opzienbarend gebouw, simpel, niet opvallend.” De gelden die worden gedoneerd op de Bibin-Raborekening zijn giften zonder tegenprestatie, gevers krijgen geen grafrechten.

‘Het gaat zeker lukken’

Op de vraag hoeveel geld hij wil ophalen voor de Drentse begraafplaats zegt hij: „Zoveel mogelijk.” Ook zegt hij dat het ‘zeker’ gaat lukken om het aankoopbedrag bijeen te krijgen.

Amrino zegt een aanbetaling te hebben gedaan voor de grond, maar volgens grondeigenaar Floor van Randen is er een borg gestort bij de notaris bij ondertekening van het voorlopige koopcontract. Die borg vervalt aan de grondeigenaar als de kopers niet voor 1 oktober de grond definitief afnemen. „Ik heb hen twee jaar de tijd gegeven om het geld bijeen te harken voor de totale koopsom.”

Bibin heeft grote ambities: de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa

De ambities van de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland zijn groot. „We willen vijf grote begraafplaatsen realiseren door heel Nederland: in Zuidlaren, Noord-Holland, Zuid-Holland, Brabant en Utrecht”, zegt ondernemer Amrino uit Nieuwegein.

De begraafplaats in Noord-Drenthe moet de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa worden, met ruimte voor 1400 eeuwigdurende graven op 5400 vierkante meter. „Ongeveer zoals een militaire begraafplaats: gras, groen en met uniforme gedenkstenen. Er komt geen minaret of gebedshuis”, schetste Amrino eerder het plaatje.

Grondeigenaar Van Randen was niet op de hoogte van de geplande geldinzamelingsactie. Wel zegt hij de initiatiefnemers alvast toestemming te hebben gegeven voor begrafenissen. „De eventuele opbrengsten daarvan worden verrekend met de koopsom.” Op de aankondiging van de inzamelingsactie staat dat de grond nu al in bezit is van de initiatiefnemers: ‘Eeuwige grafrust. De begraafplaats is in eigendom van Bibin en opgravingen zullen nooit plaatsvinden.’

Parceel in de vergetelheid

Het perceel is op dit moment een in de vergetelheid geraakte particuliere begraafplaats met de naam Lits-de-Fenix, waar slechts één persoon ligt begraven. Al sinds 2003 heeft de eigenaar plannen om het terrein te verkopen. Meerdere islamitische begrafenisorganisaties door heel Nederland kregen verkoopinformatie over het perceel in Drenthe.

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland is opgericht op 6 april 2004. Ahmed Amrino is de voorzitter vanaf die oprichtingsdatum. Abdelazziz Menni is sinds twee jaar penningmeester. De overige twee bestuursleden – Sharief Mohamed en El-Houssine Mouttahid – zijn begin dit jaar aangetreden.

Textiel, genotsmiddelen, computers en vuurwerk

De stichting Bibin staat geregistreerd op een adres in Nieuwegein. Hierop zijn of waren meerdere handelsnamen geregistreerd: Donadoni, Donadoni Returns, Danadoni Holding, Donadoni Vuurwerk en stichting Administratiekantoor Danadoni.

De bedrijven bieden een scala aan werkzaamheden en activiteiten: groothandel in woningtextiel en vloerbedekking, groothandel in voedings- en genotsmiddelen, groothandel in computers, randapparatuur en software, audio- en videoapparatuur, aan- en verkoop van partijhandel food en non-food tot de verkoop van sier- en knalvuurwerk. Op de website van kledinglijn Donadoni staat hetzelfde telefoonnummer als voor de stichting voor de begraafplaatsen.

Amrino zegt ‘al 32 jaar ondernemer’ te zijn. „We hebben eerst kleding gemaakt en ontworpen in Nederland en in Europese landen, maar zes jaar geleden hebben we het roer omgegooid, want het ging niet meer. Nu leveren we alleen aan webshops, zoals Koopjedeal, Amazon, Groupdeal en Bol.com. Alle kleding van het merk Pierre Cardin – zoals jeans, sokken shirts – die leveren we aan websites. We zijn licentiehouder van dat merk.”

BRON: https://www.dvhn.nl/drenthe/Driedaagse-tv-inzameling-voor-islamitische-begraafplaats-in-Zuidlaren-24326653.html