Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Een tikkie voor de islamitische begraafplaats Zuidlaren: ‘In de Ramadan weegt een gift veel zwaarder’

De initiatiefnemers van de islamitische begraafplaats in Zuidlaren halen alles uit de kast om geld in te zamelen. Van tikkies sturen tot het organiseren van een open dag. Inclusief begrafenisceremonie.

Drie dagen lang -van vrijdag tot en met zondag- is het open huis op het terrein aan de Annerweg in Zuidlaren. IslaamTV en HudaTV zijn aanwezig om opnamen te maken voor een live inzamelingsactie op YouTube en iedereen kan een kijkje komen nemen. Allemaal om zoveel mogelijk geld op te halen voor de realisatie van wat de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa moet worden, met 1.400 graven.

Buurt uitgenodigd

De open dagen en inzamelingsactie krijgen een educatief karakter. „We laten aan iedereen die wil de begraafplaats zien en leggen onze plannen uit”, vertelt Hamed Amrino, voorzitter van Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN). „Met behulp van poppen tonen we allerlei islamitische rituelen rondom het sterven en de dood, zoals het hier straks zal gaan. Op vrijdagmiddag spelen we zelfs een begrafenisceremonie na, inclusief rituele wassing vooraf.”

Om buurtbewoners te laten wennen aan het idee van een islamitische begraafplaats in hun buurt, zijn zij net als de gemeente per brief uitgenodigd om langs te komen. Ook zijn zij gewaarschuwd voor eventuele drukte dit weekend. „We hebben namelijk geen idee hoeveel mensen er komen. Als dit in de Randstad zou spelen zou het afgeladen vol zijn, maar dit is voor veel mensen wat verder weg. In ieder geval staan er verkeersregelaars paraat. Mocht het nodig zijn, schakelen we die in.”

Naastenliefde

BIBIN heeft 400.000 euro nodig voor de aankoop van de grond, die nu nog eigendom is van ondernemer Floor van Randen. De vastenmaand Ramadan, die nog duurt tot dinsdagavond 4 juni, is voor moslims een belangrijk moment om aan naastenliefde te doen. „Juist in de Ramadan weegt een gift veel zwaarder voor moslims”, legt Amrino uit. „Vandaar dat wij de inzameling in deze periode houden.”

Het bestuur van de stichting heeft 195 moskeeën in Nederland aangeschreven met het verzoek bezoekers op de hoogte te stellen van de inzamelingsactie. Meerdere moskeeën zouden al hebben toegezegd het project te ondersteunen door ook donaties te vragen in de gebedshuizen zelf. Amrino schat dat het aankoopbedrag snel binnen is. Hij hoopt dat er daarna nog financiële ruimte ontstaat voor de verbouwing van het terrein.

Tikkie

Hoeveel daarvoor precies nodig is, wil hij niet zeggen. „Maar het gaat om veel geld. Vandaar dat we binnen ons netwerk via Whatsapp een tikkie hebben gedeeld (een digitaal betalingsverzoek, red.). Die wordt inmiddels door heel veel mensen ingevuld en weer doorgestuurd naar hun eigen familie, vrienden en kennissen. Ook via die weg komt dus geld binnen.”

De reacties op de eventuele komst van de islamitische begraafplaats in Zuidlaren zijn overwegend positief, weet Amrino. „Toch hebben wij enkele vervelende telefoontjes gekregen, waarin werd gedreigd met het loslaten van een varken op het terrein en het besmeuren van de hekken met varkensbloed. Wie erachter zit of waar de bellers vandaan komen weten we niet. Hopelijk doen zich dit weekend geen vervelende dingen voor.”

 

BRON: https://www.dvhn.nl/drenthe/Een-tikkie-voor-de-islamitische-begraafplaats-Zuidlaren-In-de-Ramadan-weegt-een-gift-veel-zwaarder-24476238.html