Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Grootste Europese islamitische begraafplaats mogelijk in Drenthe: helft van het geld is binnen

Tijdens een benefiet in Utrecht is afgelopen weekend ruim 40.000 euro opgehaald. Met dat geld staat de teller voor de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa – Riyad al Jannah – na middernacht op 203.000 euro.

Het geld is bestemd om de particuliere begraafplaats Lits de Fenix (bedden van de wederopstanding) in Zuidlaren over te nemen. Daar moeten dan uiteindelijk 1400 begraafplaatsen voor moslims worden gerealiseerd. Voor de aankoop van de grond aan de Annerweg moet Bibin 410.000 euro op tafel leggen.

Nieuwe deadline

Eigenlijk was het de bedoeling dat de stichting eind vorig jaar (1 oktober) de benodigde fondsen binnen zou hebben. Dat mislukte. Omdat die datum is gepasseerd heeft Bibin aan de eigenaar van de grond 10.000 euro vergoeding overgemaakt. ,,Daarmee hebben we negen maanden extra de tijd gekregen”, vertelt voorzitter Hamed Amrino. De nieuwe deadline voor Bibin ligt nu op 1 juli. ,,We hebben er alle geloof in dat het ons lukt”, aldus de 53-jarige Amrino zondagavond tijdens de benefiet.

Afgelopen weekend kwamen tientallen moslims samen in een buurthuis in Utrecht voor een derde benefietbijeenkomst. Vorig jaar mei was er ook al zo’n geldinzameling, maar dat draaide uiteindelijk uit op een teleurstelling. De aanwezige moslims gaven zondag aan dat deze benefietbijeenkomst – veel donaties werden via internet gedaan – juist wel een succes was.

,,We hebben duizend geldblikken die mensen de komende maanden kunnen vullen. We verwachten daar ook nog 75.000 euro mee op te halen”, zei Aimad Bennouho uit Den Haag.

,,Er is een grote wens en behoefte onder moslims om in Nederland te kunnen worden begraven”, zei Bennouho die in Nederland is geboren. ,,Ook ik wil in Nederland begraven worden. Waarom moeten mijn kinderen en kleinkinderen naar Marokko gaan als ik dood ben en zij mij willen eren?”

1400 islamitische begraafplaatsen in Zuidlaren

Bibin zegt er voor te waken dat er geld vanuit het buitenland wordt gedoneerd. De organisatie wil allesbehalve ‘buitenlandse invloeden’ op het project. ,,Dat we het geld binnenhalen staat voor mij vast. Steeds meer moslims in Nederland weten van deze inzameling. Het woord verspreidt zich als een olievlek”, aldus Amrino. Begin maart wil de islamitische stichting weer een donatie-avond organiseren.

Het is de bedoeling dat in Zuidlaren uiteindelijk 1400 moslims worden begraven op het terrein van 5400 vierkante meter groot. Moslims moeten met het gezicht richting Mekka worden begraven. Ook mogen ze niet tussen niet-moslims liggen en moet het graf een eeuwige rustplaats zijn. Bibin biedt de begraafplaatsen aan voor 3000 euro (exclusief btw). ,,Als we 300.000 euro binnen hebben, dan gaan we grafrechten verkopen.”

Grote wens onder moslims

Gedurende de zondagavond melden zich steeds meer moslims die 25, 50, 100 en soms 250 euro doneren. De imam uit Goes had 1165 euro ingezameld in de plaatselijke moskee. Eerder doneerden twee moskeeën uit Den Haag (As-Soennah en Mohsinin) al 28.000 euro. Dat kwam onder meer binnen door met de pet rond te gaan langs de moskeebezoekers.

BRON: https://www.ad.nl/binnenland/grootste-europese-islamitische-begraafplaats-mogelijk-in-drenthe-helft-van-het-geld-is-binnen~a62df2d3/