Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Grootste islamitische begraafplaats van West-Europa in Zuidlaren

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) is een tv-actie gestart om geld in te zamelen voor mogelijk de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa in Zuidlaren. In het kleine Drentse plaatsje is door BIBIN een vergevorderd plan neergelegd voor 1400 eeuwigdurende graven.

De Telegraaf rapporteert vandaag dat de nieuwe begraafplaats genaamd Ryad al Jannah veel weg zal hebben van een militaire begraafplaats. Het grasveld zal ruimte maken voor witte paaltjes met daarop de naam van de overleden personen, zonder tekenen van rijkdom en weelde. Het terrein van 5400 vierkante meter heeft sinds de jaren 60 de gemeentelijke bestemming van begraafplaats.

Behoefte aan islamitische begraafplaatsen

Uitvaartorganisatie Monuta liet eerder dit jaar weten dat de behoefte aan islamitische begraafplaatsen toeneemt in Nederland. Waar oude generaties er voor kozen om begraven te worden in het land en de streek van herkomst, hebben hun kinderen steeds vaker de wens om in Nederland begraven te worden. Volgens BIBIN is de integratie pas echt rond als moslims ook in Nederland begraven kunnen worden.

Islaam TV marathon

Op 24, 25 en 26 mei zal BIBIN een driedaagse livestream-uitzending houden op Islaam TV om mensen bewust te laten worden hoe islamitisch begraven er aan toe gaat. Er wordt onder andere een begrafenisceremonie nagebootst en rituele handelingen worden uitgelicht. Het geloof in het succes van de campagne is groot. Bij eerdere tv-inzamelingsacties voor bijvoorbeeld de bouw van moskeeën is op die manier veel opgehaald.

Eeuwige grafrust

Volgens islamtische traditie ligt een overledene in het graf voor eeuwige rust. Op reguliere begraafplaatsen kunnen de grafrechten afgekocht worden voor 10 tot 30 jaar. Na die periode kan het recht meerdere keren verlengd worden. Gebeurt dat niet, omdat nabestaanden bijvoorbeeld inmiddels ook zijn overleden of verhuisd, dan wordt het graf aan het eind van de afgekochte termijn ontruimd. Op de mogelijk nieuwe islamitische begraafplaats Ryad al Jannah is dit niet aan de orde en is eeuwige rust gegarandeerd.

 

BRON: https://www.decidee.nl/grootste-islamitische-begraafplaats-van-west-europa-in-zuidlaren/