Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Islamitische begraafplaats Zuidlaren opent volgende week: ‘Ik zou hier direct al dertig mensen kunnen begraven’
Als alles volgens plan verloopt, kan vrijdag de eerste begrafenis plaatsvinden op de islamitische begraafplaats in Zuidlaren. Stichting Bibin is druk bezig met de voorbereidingen. De blauwe poort naast de coffeeshop aan de Annerweg, waarop ooit de naam van Begraafhof Lits-de-Fenix stond, is helemaal zwart geverfd. Op het perceel erachter zijn werklui druk bezig met het verwijderen van bosschages en het egaliseren van de grond. Allemaal zodat vrijdag, op de eerste dag van de ramadan, de begraafplaats eindelijk open kan.

‘Nood is hoog’

Trots loopt Hamed Amrino over het terrein. Als voorzitter van Stichting Bibin (Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland) pleegt hij op deze vrijdagmiddag – een week voor de beoogde opening – het ene telefoontje na het andere. Om zaken te regelen, maar hij spreekt ook met mensen die vragen of hun overleden dierbare al op Riyad Al Jannah, zoals de begraafplaats nu heet, te ruste gelegd kan worden. „Ik zou hier vrijdag al dertig mensen kunnen begraven”, zegt hij nadat hij weer een telefoongesprek afrondt. „De nood is hoog. Maar ik moet iedereen die nu belt helaas nog teleurstellen. Ik om hier dinsdag weer kijken en pas als de werkzaamheden op dat moment geen vertraging hebben opgelopen, weet ik zeker dat we vrijdag open gaan. Maar alles wijst erop dat het goedkomt.” Als hij naast een eerder aangelegd voorbeeldgraf staat, legt hij zijn telefoon op de grond. „Kijk, in deze app zie je een kompas met daarop de gebedsrichting aangegeven, de kibla. Dit voorbeeldgraf ligt net niet helemaal goed en de andere graven moeten zo’n tien graden gedraaid worden ten opzichte van dit graf. Zodat overledenen met hun gezicht de goede richting op kijken.”

Aanleg in fases

Vrijdag zal slechts het eerste deel van het perceel in gereedheid zijn, met plek voor zo’n tachtig graven. Fase twee, de aanleg van 460 plekken, zal snel volgen en uiteindelijk moet Riyad Al Jannah (‘de tuin van het paradijs’) de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa worden. Met niet 1400, zoals eerst gedacht, maar zelfs 1700 graven. „Bij het ontwerpen zijn we uitgegaan van een bepaalde minimumafmeting per graf, maar daar mag nog 30 centimeter vanaf”, legt Amrino uit. „Dus we kunnen flink meer graven opleveren dan we dachten.” Bij de ingang komt later nog een kleine ontvangstruimte. Ook wordt het hele terrein omheind en voorzien van camerabewaking. Want je weet natuurlijk nooit. Maar ondanks dat anti-islambeweging Pegida recent nog een bijeenkomst organiseerde om de komst van de islamitische begraafplaats tegen te houden, heeft Bibin sinds de aankoop geen enkele vervelende reactie gehad uit het dorp.

Sobere opening

„Daar zijn we heel blij mee”, gaat Amrino verder. „We willen een goede relatie met de buurt. We hebben daarom budget vrijgemaakt om vanuit onze stichting een bijdrage te doen aan een lokaal goed doel, zoals een bejaardenhuis, zorginstelling of kinderopvang in Zuidlaren.” Voor de opening van Riyad Al Jannah had Bibin al een heel draaiboek klaarliggen. De burgemeester was uitgenodigd en er zou een ceremonie zijn vol feestelijkheden. Maar door de coronacrisis moest hier een streep door en gaat de poort vrijdag slechts stilletjes open. Dat feest haalt Bibin zeker nog een keer in, verzekert de voorzitter. Want daarvoor is de opening van zo’n grote, eigen begraafplaats veel te belangrijk voor de Nederlandse moslimgemeenschap. Bron: https://www.dvhn.nl/drenthe/Islamitische-begraafplaats-Zuidlaren-opent-volgende-week-Ik-zou-hier-direct-al-dertig-mensen-kunnen-begraven-25573752.html