Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Moslims willen ‘eeuwige rust’ in Drenthe: grootste islamitische begraafplaats van West-Europa nabij?

Grote kans dat in Zuidlaren binnenkort de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa wordt geopend. De stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN) heeft laten weten een plekje in Drenthe te willen bemachtigen. Het gaat om ongeveer 1.400 moslimgraven en het park wordt zo’n 5.400 vierkante meter in oppervlakte. Iets kleiner dus dan een officieel voetbalveld. Voorzitter van de vereniging Hamed Amrino is momenteel in overleg met de eigenaar van de particuliere begraafplaats Lits-de-Fenix aan de Annerweg.

Op islamitische begraafplaatsen is echter geen plek voor niet-moslims, maar dat is een kwestie van groepspreferentie, dus we hoeven er niet met z’n allen over heen te vallen. Dergelijke gebruiken zien we ook vaak bij christelijke begraafplaatsen. Overleden moslims worden met hun hoofd richting Mekka begraven en liggen dus niet op dezelfde begraafplaats met niet-moslims. Dat laatste is natuurlijk slechts een kwestie van perceptie van de ruimte, want de gehele aarde is in essentie één grote begraafplaats voor alle mensen. Ook al plaats je een hekje met een bord, alsnog liggen moslims in dezelfde grond als niet-moslims. De gemeente Tynaarlo (Drenthe) heeft laten weten geen problemen te hebben met de plannen.

In tegenstelling tot Nederlandse gewoonten zijn islamitische begraafplaatsen ‘voor de eeuwige rust’ ontworpen en worden de graven niet geruimd. Dat is op zich een rustgevende gedachte. Het ruimen van graven is namelijk gewoon heel erg vreemd, al is het wel logisch vanwege de schaarste aan ruimte in Nederland. Als kistendrager weet ik hoe het is om rituelen uit te voeren tijdens plechtige rouwbijeenkomsten en in Nederland verschillen deze enigszins van de islamitische traditie. Zo geloven islamieten dat een overledene zo snel mogelijk moet worden begraven omdat de overledene mogelijkerwijs nog kan horen, voelen en ruiken. De wetenschap suggereert dat het mogelijk is dat zich enige hersenactiviteit voordoet na ‘de dood’: “Het is mogelijk dat overleden personen zich ervan bewust zijn dat zij zijn overleden en zelfs stemmen horen vanuit hun omgeving.”

 

BRON: https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/12/moslims-willen-eeuwige-rust-in-drenthe-grootste-islamitische-begraafplaats-van-west-europa-nabij/