Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Tynaarlo kan niets doen tegen komst islamitische begraafplaats Zuidlaren

De gemeente Tynaarlo heeft geen juridische mogelijkheden om de eventuele komst van een islamitische begraafplaats in Zuidlaren tegen te houden. Dat zegt wethouder René Kraaijenbrink.

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (Bibin) gaat deze week met de notaris om tafel om de aankoop van begraafhof Lits-de-Fenix aan de Annerweg zo snel mogelijk af te ronden. Hier moet de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa komen, met plaats voor 1.400 graven.

Juridisch advies

De gemeente Tynaarlo heeft juridisch advies ingewonnen om te kijken of de vergunning van de huidige eigenaar van het perceel, die het mogelijk maakt om mensen te begraven, overdraagbaar is op een eventuele koper. En dat laatste blijkt het geval te zijn: de gemeente weet inmiddels ‘honderd procent’ zeker dat de nieuwe koper evenveel rechten heeft als de huidige eigenaar. Dat betekent dat Tynaarlo niets kan doen tegen de komst van de begraafplaats, mocht stichting Bibin daadwerkelijk overgaan tot aankoop.

De gemeente mag en gaat zich dus niet bemoeien met de aankoop en de plannen van de stichting, zegt wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo). „Zolang Bibin zich aan de wet houdt, is er niets aan de hand. Pas als wij zien dat er dingen gebeuren die niet mogen, kunnen we ingrijpen. Zoals in elke situatie waar dan ook. Dat valt gewoon onder handhaving.”

Wethouder verwacht weinig problemen

De wethouder wil nog wel in gesprek met de stichting, onder meer over het parkeren rondom de begraafplaats. Veel ruimte om auto’s kwijt te kunnen is er namelijk niet. Toch verwacht hij op dit gebied weinig problemen. „Bij de algemene begraafplaats staan ook zelden veel auto’s. Alleen bij een begrafenis is het iets drukker. Waarom zou dat bij een islamitische begraafplaats anders zijn?”

Enkele bezorgde omwonenden hebben zich intussen al wel bij de gemeente gemeld. „Helaas komt de coronacrisis er een beetje tussendoor fietsen”, zegt Kraaijenbrink daarover. „Maar hopelijk kunnen we nog een contactmoment regelen. Misschien een één-op-één-gesprek in plaats van met een groep. Maar ook vanuit het dorp verwacht ik eigenlijk weinig problemen. In Zuidlaren zelf blijft iedereen er rustig onder.”

Bron: https://assercourant.nl/artikel/1093320/tynaarlo-kan-niets-doen-tegen-komst-islamitische-begraafplaats-zuidlaren.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&harvest_referrer=https%3A%2F%2Fadministratie.flexamedia.nl%2Fhosting%2FPro%2Fshowticket.php%3Fid%3D1539