Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

‘Volgende week vindt de eerste islamitische begrafenis in Zuidlaren plaats’

Er wordt hard gewerkt om de nieuwe islamitische begraafplaats in Zuidlaren gereed te maken voor de eerste begrafenis. Die moet plaatsvinden op de eerste dag van de ramadan, volgende week vrijdag.

„Afgelopen dinsdag is de aannemer begonnen met de werkzaamheden”, laat Hamed Amrino weten. De voorzitter van Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (Bibin) is blij dat na jaren van geld inzamelen en alle administratieve handelingen die bij de aankoop komen kijken, nu eindelijk de schop de grond in gaat.

Eerste begrafenis op startdag ramadan

„Als de aannemer daadwerkelijk groen licht geeft, hopelijk rond 21 april, kunnen wij volgende week beginnen met het vrijgeven van de graven. We gaan ervan uit dat de eerste begrafenis op de eerste dag van de ramadan kan plaatsvinden, vrijdag de 24ste.”

Op het perceel aan de Annerweg kunnen straks 1.400 moslims hun laatste rustplaats krijgen, waarmee het de grootste volledig islamitische begraafplaats van West-Europa wordt. Maar het is, uiteraard, nog niet nodig om voor vrijdag al die 1.400 plekken daadwerkelijk gereed te maken, zegt Amrino. Bibin begint met de aanleg van 82 plaatsen, zodat de focus eerst op het uiterlijk van de begraafplaats gericht kan worden.

„Het moet er natuurlijk wel een beetje netjes uitzien voor de families die hier straks komen”, legt Amrino uit. „Daar zijn we nu vooral mee bezig. Zo komt er bijvoorbeeld een hekwerk rondom de begraafplaats.”

Gesprek met gemeente

Vrijdag heeft Amrino weer een gesprek met de gemeente „We willen het onder meer over parkeren hebben. Ons terrein beschikt over een aantal parkeerplekken, maar het kan voorkomen dat dit niet genoeg is. Misschien is het mogelijk om in die gevallen gebruik te kunnen maken van de parkeerplaats bij de algemene begraafplaats, iets verderop in de straat.”

Ondertussen zoekt Amrino ook contact met andere betrokken partijen, van de buren tot de Buurtpreventie Zuidlaren. „Wij laten weten wat onze plannen zijn en hoe we elkaar kunnen ondersteunen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo zetten wij bij elke begrafenis twee verkeersregelaars in om opstoppingen te voorkomen en de buurtpreventie helpt ons weer om een oogje in het zeil te houden rondom ons terrein. Zo helpen we elkaar.”