Telefoon: +31 30 737 00 25 Ma t/m vr (08:30 – 13:00) info@bibin.nl

Nieuws

Nieuwe islamitische begraafplaats voor moslims in Utrecht

De gemeente Utrecht wil Nederlandse moslims die graag hier op islamitische wijze begraven willen worden, daarvoor meer ruimte geven. Gisteren is het besluit genomen om dit per 1 september 2018 mogelijk te maken bij begraafplaats Daelwijck. Er komt voor ongeveer 250 mensen plek.

Nog vaak worden overleden moslims naar het land van herkomst gebracht om daar begraven te worden. Een wekelijks bezoek zit er dan voor de familieleden niet in.

„Al sinds de jaren 80 is het mogelijk om islamitisch te worden begraven in Kovelswade. Omdat de stad meer moslims de gelegenheid wil geven om zich te laten begraven volgens hun cultuur, wordt er een tweede plek voor vrijgemaakt”, zegt Tanja Medema, bedrijfsleider begraafplaatsen van gemeente Utrecht.

Verschil?

Het verschil tussen een islamitische begraafplaats en een traditioneel Nederlandse, is dat de overledenen met hun hoofd richting Mekka moeten liggen. Ook mag er bij een islamitische begraafplaats niet meer dan één persoon in een graf, wat bij Nederlandse begraafplaatsen doorgaans juist heel gebruikelijk is.

Een ander veelvoorkomend fenomeen bij islamitische begraafplaatsen, is dat ook miskramen een plek krijgen. Kindjes die korter dan 24 weken in de buik hebben gezeten, krijgen een graf zonder grafbedekking. De ouders geven het kind dan in feite ’terug aan de aarde’. Deze traditie wordt ook steeds vaker door niet-moslims overgenomen. Hier zal echter bij Daelwijck geen plek voor worden gemaakt. Bij Kovelswade kan dit wel.

Vraag neemt toe

Islamitische begrafenisonderneming Amanah in Overvecht zet zich in voor islamitische begraafplaatsen in de buurt. „Wij merken dat de vraag erg toeneemt. De oudere generatie gaat meestal nog wel terug naar Marokko of Turkije, maar de mensen die hier geboren zijn, bekeerlingen en vluchtelingen willen liever hier begraven worden”, zegt Aisha Pijnenburg, begrafenisondernemer bij Amanah.

De kwestie speelt ook op andere plekken in de regio. Het AD Utrechts Nieuwsblad schreef eerder over de wens voor een begraafplaats in Zeist. Ook daar is een groot tekort aan het aantal beschikbare plaatsen voor moslims om begraven te worden. Zeistenaar Ahmed el Malky startte een petitie om daar verandering in te brengen.

Kritiek

Pijnenburg vindt het een goede zet van de gemeente, maar helemaal tevreden is ze nog niet. „In de islamitische cultuur is grafrust voor onbepaalde tijd. Dat is bij begraafplaatsen van de gemeente niet zo geregeld als in islamitische landen. In Utrecht bijvoorbeeld moet een familielid voor het graf zorgen en het recht op de rustplaats doorgeven aan kinderen of kleinkinderen. Zo niet, dan wordt een graf geruimd. Dat kan niet in de islamitische cultuur. In veel islamitische landen ben je dan ook verzekerd van een eeuwigdurende rust.” Omdat Daelwijck een gemeentebegraafplaats is, zal er geen rust voor onbepaalde tijd gelden zoals dat bij de islam gewenst is.

Alleen in Almere is een begraafplaats waar moslims voor onbepaalde tijd kunnen rusten. Amanah heeft daarom onlangs de stichting Ar-Rawdah opgericht. Deze zet zich in voor een privébegraafplaats exclusief voor moslims.

 

BRON: https://www.ad.nl/utrecht/nieuwe-islamitische-begraafplaats-voor-moslims-in-utrecht~ae145a148/